La Mascotte is als opera-en operettevereniging opgericht op 27 januari 1981. In juli 2012 is de naam gewijzigd in Muziektheatervereniging La Mascotte.
In het najaar van 1984 werd in schouwburg ‘t Voorhuys de eerste operette opgevoerd: “Der fidele Bauer” van Leo Fall. Het werd een bescheiden succes. Het was de start van een nauwelijks onderbroken reeks van jaarlijkse uitvoeringen.

Nadat aanvankelijk Netty Groeneveld als dirigent de muzikale leiding van het koor in handen had werd zij in 1988 opgevolgd door Wander Mulder. Deze kon echter maar 1 jaar blijven. Hij werd 1989 opgevolgd door dirigent Johan Huitema. In dat zelfde jaar werd ook afscheid genomen van regisseur Siem van Dijk en vormde regisseur Dick van Ommen voortaan samen met Johan Huitema de nieuwe artistieke leiding van de vereniging. Pianist  Jan Groot was toen al 5 jaar aan als repetitor aan de vereniging verbonden.
Dat dit een schot in de roos was moge blijken uit het feit dat dit team op 30 maart 2014 haar 25 jarig jubileum heeft gevierd. Zij hebben in de loop der jaren de artistieke lijnen voor “La Mascotte” met zeer veel succes uitgezet. Per 1 april 2014 heeft Johan Huitema zijn dirigentschap overgedragen aan Arild Rohde.

Naast de bekende operettes heeft La Mascotte zich zich ook kunnen manifesteren in speciale producties en projecten. Oprichter en erelid Fred van der Horst heeft een aantal muziekspellen en opera pasticcio’s geschreven over Schokland en over de begintijd van de Noordoostpolder. Ook vertaalde hij wat minder bekend operawerk. Opmerkelijke producties zijn De ondergang van Schokland (theater, 1987) met een heruitvoering als De Ontruiming van Schokland (theater, oktober 2009). Deze laatste vormde een onderdeel van de herdenking, 150 jaar later, van de ontruiming van het toenmalige eiland. De Bruiloft op Schokland (1992) werd als locatietheater opgevoerd op het plein van het museumterrein op Schokland. De uitvoering van De Pioniers (2009, pasticcio op muziek van Verdi) werd opgevoerd in het jubileumjaar 70 jaar polder, 50 jaar gemeente Noordoostpolder.
Tijdens de verbouwing van theater ‘t Voorhuys in 1994 werd gebruikgemaakt van een aardappelloods op het industrieterrein voor de locatietheaterproductie Orpheus in de Onderwereld.(ZPC hal, 1994).

In 2000 werd “La Mascotte” uitgenodigd om deel te nemen aan de Nationale Korenwedstrijd, het “Concorso di Cori” genaamd, bij het Belcanto Festival in Dordrecht. Het koor van de vereniging wist daar de 1e prijs voor de neus van een flink aantal gerenommeerde koren weg te slepen. Dit succes werd in 2002 nog eens herhaald.
In 1995 kon de vereniging weer terecht in het vernieuwde theater met de uitvoering van operette “Boccaccio”. Sindsdien mogen we jaarlijks ca. 1100 bezoekers in 3 voorstellingen trakteren op een semiprofessionele uitvoering. Sinds 2009 zendt de regionale Omroep Flevoland een integrale TV registratie van deze uitvoeringen uit.

In januari 2006 vierde het koor haar 25-jarig bestaan. In hetzelfde jaar werd een pand in Creil gekocht om alle in eigen beheer gemaakte kleding te kunnen beheren en verhuren.
Op 23 juni 2007 opende La Mascarade daar haar deuren voor de kledingverhuur.
29 maart 2012 ontving erelid Fred van der Host de provinciale Lelyprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds als initiatiefnemer, oprichter én vanwege zijn jarenlange inzet en grote verdiensten als vrijwilliger voor Muziektheatervereniging La Mascotte.
Voor de Lelyprijs komen personen of organisaties in aanmerking die zich bijzonder onderscheiden op het gebied van de cultuur/natuur in Flevoland.